Eviniz kirlendiğinde, ofisinizde haşereler gezdiğinde veya herhangi bir durumda ilaçlama şirketi çağırarak ilaçlama hizmeti alabilirsiniz. Bu hizmetten faydalanan insanların aklında kalan bir soru bulunuyor. Bu soru ilaçlamanın insan sağlığına zararı olup olmadığı. Özellikle temizlik konusunda takıntısı olan insanların sıkça tercih ettiği ilaçlama işlemi hakkında bu gibi konular insanların aklını meşgul ediyor. Bazıları güvenlik amaçlı ilaçlama hizmetine başlarken odada kalmak isteyebilir. İlaçlamaya başlanıldığında ortamda durmanın ne kadar riskli olduğu merak konusu oldu. Peki ilaçlama sırasında ortam terk edilmeli mi?
İlaçlama Esnasında Ortam Terk Edilmeli mi?
İlaçlama firmaları, ilaçlama yaparken koruyucu kıyafet, maske ve koruyucu gözlük kullanırlar. Bunun sebebi ilaçlama esnasında ilaçtan etkilenilmemesi ve kirli bir ortamda çalışanın hasta olmamasıdır. Bu 2 sebep için bu tür ortama giriş yapan personelin yanında kimsenin olmaması, binada yaşayanların dışarı çıkması gerekir.
Eğer ki ev sahibi güvenlik açısından binanın içerisinde çalışanı rahatsız etmeden takip etmek istiyor ise müşterinin koruyucu kıyafet ile birlikte gerekli ekipmanları giymesi gerekir. Bu şekilde binada ilaçlama yapıldığı esnada incelemeler yapılabilir ve ev sahibinin içi rahat olabilir.
İlaçlama sırasında ortam terk edilmez ise bu durum insan sağlığına ciddi zararlar vermektedir. Özellikle solunum yolları ve sindirim sistemini etkileyen ilaç, vücuda hava yoluyla girdiğinde zehirlenmeye kadar gidebilir. Bundan dolayı ilaçlama esnasında normal bir şekilde bulunulmaması gerekiyor.
İlaçlama Öncesi ve Sonrasında Neler Yapılmalı?
İlaçlamanın etkisinden korunmak için yapılması gereken birçok husus bulunuyor. İlaçlama öncesinde besinlerin ilaçlanmaması için iyi bir şekilde korunması ve dışarıda besin bırakılmaması gerekir. Sonrasında korunması gereken yerlerin kapatılması ve diğer yerlerin ilaçlanma işlemlerinin başlanması binadan çıkılması gerekiyor.
İlaçlama sonrasında pencerelerin açılması ve ortamın havalandırılması gerekiyor. Bununla birlikte 2-3 saat kadar binaya girilmemesi gerekir. Binaya girdikten sonra halen biraz koku kalabilir, bu kokuyu çok fazla içinize çekmeyerek gerekli temizlikleri yapmalısınız. Özellikle buzdolabı, mutfak tezgahı ve bulaşık makinesi gibi sıkça kullanılan alanları iyice temizlemeli, ilacın etkisini temizlemelisiniz. Eğer bu işlem yapılmazsa ilaç insanların eline bulaşarak vücuda girebilir. Bu da tehlikeli sonuçlar doğurabilir.
Her ne kadar ilaçlamanın tehlikeleri bulunsa bile bu işlemin müşteriler açısından birçok faydası yer alıyor. Temiz olmayan bir eve sık sık haşereler ve kemirgenler uğrayabilir. Bunun yanı sıra kolay bir şekilde kirlenebilir ve birçok mikroorganizmanın uğrak yeri haline dönüşebilir. Firmalar tarafından özenle yapılan ilaçlama işlemi düzenli bir şekilde uygulandığında ve dikkat edildiğinde yararlı bir işlem olmaktadır. Bundan dolayı en doğru firma seçilmelidir.